Varuste-esittely

HIT Ultima Thule -ahkio

Hiking Travel HIT/Pekka Tyllilä ja Petri Mäkelä ovat kehittäneet yhdessä uuden ahkiomallin arktisille retkille, jonka ominaisuudet ovat ylivertaiset muihin vastaaviin verrattuna.

HIT Ultima Thule -ahkio on valmistettu hiili- ja lasikuiduista ja Hybtonite® nanoepoksista. Yhdistelmä tekee siitä kestävämmän ja kevyemmän. Ahkion ehkä merkittävin uusi ominaisuus on suksenpohjamuovitus, jonka avulla sen on testeissä todettu liukuvan keskimäärin 25% normaalipohjaisia ahkioita paremmin.

Ahkion peitteet suljetaan tarranauhalla ja kuorman sidonta tapahtuu neljällä remmillä.

Retkikunnan ahkiot painavat retken alussa n. 175 kg ja kevyemmin kulkevan ahkion vuoksi paino tuntuu 130 kg:n kuormalta.

Lisätietoja ahkion kehityksestä

Paino: 9 kg
Tilavuus: n.700 l
Mitat: 200 cm x 61 cm

Madshus Glittertind MGV -sukset

Madshus Glittertind MGV -sukset ovat takametsien hiihtäjien ja laskijoiden perussukset. Koko suksen kiertävät teräskantit ja pitopohjat tekevät suksista monikäyttöisemmät. Pellestova-sukseen verrattava leveämpi suksi ja syvempi leikkaus tekevät nopeista käännöksistä helpommat, ominaisuus, jota tarvitaan etenkin leijahiihdossa.

Lisätietoja

Pituus: 200 cm
Paino: 1990 g
Leikkaus: 68-55-62 mm

Rottefella Riva 3 -siteet

Riva 3 -siteet ovat perinteiset kannantaussiteet.

Siteiden tärkein tehtävä on olla mahdollisimman yksinkertaiset ja huomaamattomat käyttää. Riva 3 -siteiden perusmalli sisältää etulevyn ja yhtenäisen säädettävän kannantausvaijerin. Siteissä on hyvin vähän osia ja yhtä vähän rikkoontuvia elementtejä.

Lisäksi käytämme suksien ja siteiden välissä 20 mm korotuspaloja, joiden tarkoituksena on erottaa siteen etulevy hangesta sekä auttaa kanttaamisessa etenkin leijahiihdon parissa.

Lisätietoja

Paino: 1180 g korotuspaloineen.

Colltex-nousukarvat

Käytämme etenkin retken alkukuukausina suksien pohjissa 38 mm levyisiä Colltex-mohairkarvoja. Nousukarvat ovat ainoa vaihtoehto riittävälle suksien pidolle retken alkuvaiheessa. Ajoittain joudumme kärsimään suksien pohjaan tarttuvasta nuoskalumesta ja silloin laitamme suksien pohjiin ilmastointiteippiä luistoa parantamaan.

Paino: 218 g

Ozone Access XC 8 -hiihtoleijat ja -valjaat

Leijojen mallin ja koon valitseminen tuntui retken suunnitteluvaiheessa melkein ylivoimaiselta tehtävältä. Lähdimme liikkeelle talvella 2006 leijakouluttaja Tapio Hinkkasen (http://www.snowkite.fi/) johdolla ja tutustuimme kursseilla Ozonen leijoihin ja oli melko luonnollista, että valitsimme myös reissumme leijat Ozonen mallistosta.

Koska retkemme ei ole kuitenkaan pääasiallinen leijaretkikunta, jouduimme tekemään leijan koon ja tyypin kanssa kompromisseja. Nykyään Etelämantereella ja Grönlannissa nähdään retkikuntia, jotka liikkuvat yksinomaan leijojen avulla. Silloin retkikuntien varusteisiin saattaa kuulua jopa viisi erikokoista leijaa ja paljon eripituisia lennätysnaruja.

Valitsimme retkellemme 8 m˛ kokoiset Ozone Access -leijat arvioimiemme keskituulien ja kokemustemme mukaan.

Jouduimme myös tekemään suomalaista pioneerityötä yhdistämällä leijavaljaat, ahkionvetovaljaat ja haluamamme pikkureput yksiin valjaisiin. Tässä työssä meillä oli käytettävissä Ozonen Access-valjaat jalkaremmeineen sekä Milletin Vector 28 -reput. Monien vaiheiden jälkeen saimme yhdistettyä valjaat ja repun irrotettavine jalkaremmeineen ja ahkionvetorenkaineen. Kaiken työn päätteli satulaseppä Satu Ritari vahvistamalla ompeleet nahalla ja järeillä ompeleilla.

Lisätietoja

Sasta Everest Gore-Tex -takki ja Sasta Storm Gore-Tex -housut

Reissu Petet aloittivat retkeilyn Sastan asujen parissa jo parikymmentä vuotta sitten. Puuvillaisten partioanorakkien kautta siirtyminen Gore-Tex-kalvoasuihin tapahtui 90-luvun loppupuolella ja varsinainen yhteistyö Sasta Oy:n kanssa alkoi vuonna 2002.

Pitkillä arktisilla matkoilla on erittäin tärkeää, että retkeläiset voivat luottaa varusteisiin ja niiden valmistajiin täydellisesti. Äärimmäisissä olosuhteissa pienet yksityiskohdat muuttuvat elintärkeiksi. Retkeläisten luottamus asuihin luo kovissa oloissa turvallisuuden tunteen, mikä edesauttaa retken onnistumista.

Sasta Everest -takki on kolmikerros Gore-Tex-takki. Takin ominaisuuksina voidaan mainita mm. pitkät kainalovetoketjut, erinomaisesti muotoiltu huppu, joustavat kylkiosat, riittävän korkealle lantiovyön tieltä sijoitetut taskut sekä vyötärön tuulilukko.

Storm-housut ovat kokopitkillä lahjevetoketjuilla varustetut kolmikerros Gore-Tex-haalarihousut, joihin kuuluu: erikoissuojattu sepalus, lumilukot ja tarranauhalla säädettävät olkaimet.

Lisätietoja

Ruskovilla-ulkoilukerrasto

Ruskovillan ulkoilukerraston kuuluminen Greenland 2008 -retken varusteisiin on itsestään selvyys. Kerraston erinomaisuutta kuvastavat hyvin testivoitot retkeilyalan lehdissä ja sen päätyminen useiden aikaisempien retkikuntien alusasuksi. Ulkoilukerraston yksityiskohdat ovat hioutuneet vuosien saatossa, eikä asun malli ole juurikaan muuttunut enää viime vuosina. Paidassa on saumattomat olkapäät, reilu kääntökaulus suojatulla vetoketjulla, hihojen reiluissa rannekkeissa on peukaloreiät ja takana pidennetty helma. Housuissa on kaksinkertainen haarakiila edessä ja takana, polvissa kaksinkertainen neulos, lahkeensuissa säärenmittaiset joustimet. Ruskovillan kerrastot ovat 100%:sta merinolampaan villaa, joka on 7 kertaa hienompaa kuin suomenlampaan villa. Tästä syystä asu ei kutita paljaallakaan iholla ja sitä voidaan erinomaisesti käyttää alimmaisena alusasuna. Lisäksi merinovilla imee kosteutta tuntumatta märältä, lämmittää myös kosteana, hengittää ja tuuletettuna neutraloi hienhajua.

Retkikunnan vaatetukseen kuuluu myös Ruskovillan kohdelämmittimiä: kauluri ja silkkivillainen kypärämyssy.

Lisätietoja

Bridgedale-sukat

Bridgedalen sukat ovat kuuluneet retkikunnan jäsenten valikoimiin siitä lähtien, kun sukkia oli saatavissa maastamme. Coolmax liner -alussukkien oivallinen kyky siirtää kosteutta seuraavaan GTX Summit -villasekoitesukkaan tekee kulkemisesta miellyttävän tuntuista alkumetreistä viimeisille etapeille. Lisäksi Coolmax liner -sukilla on erinomainen kyky ehkäistä hiertymien syntymistä.

Retkeläiset käyttävät etenkin retken alussa vapor barrier (kosteussulku) -sukkia Coolmax liner ja GTX Summit -sukkien välissä ehkäistäkseen eristävien kerrosten kostumisen.

Lisätietoja

Alico Double with strap -monot

Reissu Petet ystävineen ovat käyttäneet Alico Double -monoja vuodesta 2002 lähtien. Kaksikerroksiset nahkaiset telemarkmonot ovat riittävän lämpimät ja hyvät hiihtää. Siinä pääasialliset perusteet monovalinnalle. Kuitenkin monoista löytyy myös riittävästi tukevuutta mm. leijahiihdon vaatimiin kanttauksiin.

Alico Double on lisäksi kestävä mono. Ulkokengän riittävä jäykkyys tukee myös monon pohjaa, ja näin vältytään kohtalokkailta pohjien katkeamisilta.

Yleisesti olemme valinneet arktisiin retkikuntiin normaalikokoamme vähintään yhtä numeroa isommat monot.

Lisätietoja

Sportfire-säärystimet

Tamperelainen Urheiluareena valmistaa tilauksesta erinomaisia Sportfire-säärystimiä Alico Double -monojen lisäeristeeksi. Vedenpitävät säärystimet peittävät koko monon ja eristeenä on käytetty vettä imemätöntä materiaalia.

Urheiluareena valmistaa suojia tilauksesta ja myös muita hiihto- ja urheiluvarusteita.

Lisätietoja

Alico Ultra -vaelluskengät

Greenland 2008 -retkikunnan viimeiset kymmenet kilometrit kuljemme kuivalla maalla ja sen matkan taitamme Alico Ultra -vaelluskengillä. Kengät ovat kevyet, mikä onkin pääsyy niiden valitsemiseen, koska joudumme ennen kenkien varsinaista käyttöä kuljettamaan niitä yli 2500 km ahkioissa.

Lisätietoja

Panasonic Toughbook CF-19 -tietokone

Panasonic Toughbook CF-19 on täysin vahvistettu, muunnettava 2,3 kg painoinen tietokone, jota voi käyttää milloin tahansa myös ääriolosuhteissa (rasitteina kosteus, pöly, kuumuus, kylmyys tai tärinä). 10,4 tuuman XGA- näytön huippuunsa hiotun tekniikan (erittäin vähäinen heijastuskerroin) ansiosta se on hyvin luettavissa myös luonnonvalossa. Integroitu Intel® Centrino® Duo -mobiiliteknologia mahdollistaa parhaan suorituskyvyn vähäisellä energiankulutuksella. Tehokkaalla li-ion-akulla on käyttöaikaa aina seitsemään tuntiin asti.

Lisätietoja

Paino: 2300 g

Silva ADC Wind -tuulimittari

Silva ADC Wind on perustoiminnoiltaan yksinkertainen tuulimittari. Tuulen nopeuksien lisäksi mittari näyttää pakkasen ja tuulen yhteispurevuuden, sekä tilastotietoa viimeisen vuorokauden olosuhteista.

Tuulimittari on retkillä, paitsi legendoja ehkäisevä laite, myös tärkeä siksi, että leijahiihdossa on erityisen tärkeää tietää tuulen nopeus ennen lähtöä.

Lisätietoja

Paino: 70 g






 

© 2007-2008 Petet