Grönlanti 2003


Retki Ruskovilla Fjellpulken


Vaatetus Kengät Hiihto Reput ja kassit
Keittiö Elektroniikka Majoitus Muut varusteet


Retki

KeittiöMSR XGK keitin

  • MSR XGK Expedition monipolttoainekeitin 298 g
  • MSR XGK II monipolttoainekeitin varalle 298 g
  • 3 x litran polttoainepullo pumppuineen 258 g kpl
  • MSR keitinalusta viimeistä tunturiosuutta varten 80 g
  • Alumiiniset tuulisuoja ja alusheijastin 44 g
  • Varaosat (tiivisteet, liekinlevitin, kumiöljy yms.) 46 g
MSR XGK

Keitin on erittäin toimintavarma, lähes kaikilla polttoaineilla toimiva painekeitin. Varakeittimeksi lähtevä XGK II on palvellut retkillämme jo lähes 10 vuoden ajan ja edelleen sen voi huoletta valita Grönlannin retkelle keittimeksi. Keittimen oikea valinta on elintärkeä retken onnistumisen kannalta. Mikäli keitin hajoaa, emmekä saa sulatettua vettä lumesta, niin retki keskeytyy välittömästi.

KEITINLAATIKKO

Keitinlaatikko

Alkuperäinen ajatus keitinlaatikosta oli "hetivalmis" keittiöpaketti, jossa keitin on laatikko avattaessa käyttövalmiina sytytystä odottamassa. Laatikko mitoitettiin alunperin vanhan ahkion ja MSR:n litran polttoainepullon mukaan, mutta pian todettiin, että laatikkoon mahtuu mukaan kaikki keittiötarvikkeet kattiloineen päivineen. Laatikon mitat ovat 430 x 320 x 150 mm. Laatikko painaa ainoastaan 1.35 kg, johtuen materiaalin keveydestä. Erinäisten Mansen Levytyössä tehtyjen koekanttausten jälkeen todettiin 0,7 mm alumiinin jäykistyvän riittävästi, kunhan reunukset kantataan kahteen kertaan. Runko ja molemmat kannet niitattiin kasaan popniittien ja pianosaranoiden avulla. Keittimen polttimen alle niitattiin neliön muotoinen, nurkista tassuiksi kantattu alumiininen lämmönjohdin. Palaan porattiin vielä useita reikiä haihtumisen lisäämiseksi. Tällä konstilla laatikon pohja ei lämpiä juuri lainkaan. Lopuksi laatikon ympärille niitattiin irtoremmit pikalukoilla.

PRO-termospullot ja ruokatermokset

Termospullot

Pro-terästermospullot ovat yksikorkkisia, mukilla varustettuja 0,75 litran pulloja. Mattamusta pinta. Pullon kierrettävässä korkissa on kaatoura.

Pro-suojapussi on lisäeriste termospullolle kylmiin olosuhteisiin. Pussin vahvat seinämät suojaavat pulloa myös iskuilta.

0,75 l Ruokatermos on tukevalla kahvalla ja jämäkällä ruokailukannella varustettu terästermospullo. Pullossa on Multistrong-pikakorkki, joten termari sopii myös juomalle.

  • Kattilat
  • Polttoaineet ja astiat
Reitti
Sasta FreeHeels Madshus Alico

© 2002-2003 Grönlanti 2003 -retki
Jami Kangasoja